Megújult a püspökszentlászlói kastély

Átadták a Pécsi Egyházmegye mintegy félmilliárd forintból felújított kastélyát, kápolnáját és gazdasági épületeit a baranyai Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászlón csütörtökön.
Az 1797-ben, Esterházy Pál pécsi püspök által későbarokk stílusban építtetett nyári püspöki rezidenciát döntő részben európai uniós pályázati támogatásból varázsolták újjá. Az eredeti formáját visszanyerő kiemelt műemléki épületegyüttesben látogatóközpontot, zarándokszállásokat alakítottak ki, Mindszenty-emlékszobát, kiállítást rendeztek be, valamint helyreállították a kastélyt a kápolnával összekötő folyosót és a kápolna szószékét.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: a beruházás jó példája annak, hogy a kormány és a katolikus egyház sikerrel tud összefogni kulturális, vallási-turisztikai fejlesztések megvalósítása, továbbá a közjó, az emberek, a haza érdekében, szolgálatában.

A püspökszentlászlói püspöki rezidencia felújítása megfelel a kulturális örökség megőrzésével szemben támasztott elvárásoknak és a 21. századi turisztikai igényeknek – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kastély és annak a turisták által kedvelt arborétuma 220 éve van a katolikus egyház tulajdonában, az épületet legutóbb Zichy Gyula püspök újítatta fel a 20. század elején.

Az épületben a második világháború után a falu iskolájában tanító Orsolya-rendi apácák éltek, az a szerzetesrendek feloszlatása után 1997-ig szerzetesnővérek szociális otthonaként funkcionált – mondta.

Kiemelte: a kastély arról is nevezetes, hogy az elnyomó kommunista hatalom 1955-ben néhány hónapon át ott tartotta fogva Mindszenty József bíborost, esztergomi érseket, “nehogy a szabadság szimbólumává válhasson az önrendelkezésétől megfosztott magyarság szemében”.

Udvardy György megyéspüspök arról szólt, hogy az egyházmegye a felújítással a jelenlétét és szerepét szeretné erősíteni Püspökszentlászlón, ahol karmeliták és lelkigyakorlatos házat működtető jezsuiták is tevékenykednek. Azt mondta, a kastélyban ott van a nővérek, szerzetesközösségek imádsága, küzdelme, Mindszenty bíboros szenvedése, áldozata, s ha kicsiben is, de a maga teljességében benne van az egyház történelme.

A püspök hangsúlyozta, a megújult épületek feladatot is adnak az egyházmegyének: az imádság, az élethivatás keresésének, megtalálásának, az életrendezés, az istenre találás, a teremtett világ védelmének, a világ és az egyház előre mozdításának feladatát.

Dohoczky Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója azt közölte, hogy a püspökségnek az elmúlt négy évben 138 pályázata kapott összesen mintegy 4,4 milliárd forint támogatást. A pénz mintegy felét több mint 120 templom és plébánia rekonstrukciójára, s hét oktatási intézmény felújítására költötték.

Az egyházmegye úgy volt képes a jelentős önerőt is igénylő projektekre, hogy közben visszafizette hiteleit, s jelenleg nincsenek tartozásai – tette hozzá a gazdasági igazgató.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .